Schelden, bedreigen en soms zelfs fysiek geweld: het komt in de zorg helaas steeds vaker voor. Inmiddels ervaart een groot deel van de zorgverleners agressie op de werkvloer. Soms is dat door eigen collega’s, maar steeds vaker door patiënten, hun naasten en bezoekers.

Asociaal gedrag lijkt beloond te worden, want wie ophef veroorzaakt krijgt aandacht. De agressieve patiënt aan de telefoon wordt vaak eerder door de dokter gezien. Dit is onacceptabel! Agressie is niet normaal. Het stompt af om iedere dag met agressie geconfronteerd te worden. En uiteindelijk ga je daar zelf aan onderdoor.

Tijdens deze masterclass laten we je zien hoe je het beste kunt omgaan met agressief gedrag van patiënten, hun naasten en bezoekers. Je leert de verschillende vormen van agressie te herkennen en weet hoe je in lastige situaties grenzen kunt stellen of kunt de-escaleren. Samen stoppen we de verhuftering in de zorg!

Programma

13.00 uur Registratie

13.30 uur Hoe ontstaan conflicten: wat zijn triggers bij patiënten?

14.00 uur Onze primaire reactie: vechten, vluchten of verstarren

14.30 uur Pauze

14.45 uur Collegiale steun na schokkende gebeurtenis

15.15 uur Agressie als teamprobleem

15.45 uur Pauze

16.00 uur Do’s en dont’s bij de-escaleren en grenzen stellen (regietheater)

17.00 uur Einde programma

Datum

Vrijdag 20 mei 2022

Locatie

Van der Valk Utrecht

KABIZ Accreditatie

Masterclass: 3 punten
Bijbehorende E-learning: 5 punten

Kosten

€200,- ex BTW
Incl. e-learning over agressie

Spreker

Caroline Koetsenruijter

Opleider en mediator Caroline Koetsenruijter heeft als autoriteit op het gebied van conflicthantering al meer dan 15.000 professionals in alle sectoren getraind. Zij is auteur van bestsellers ‘Jij moet je bek houden’ en ‘Het agressieparadijs’. Haar missie: de verhuftering in Nederland stoppen!

Josianne Vreeburg

Josianne Vreeburg is een betrokken en bevlogen trainer. Helpt mensen reflecteren op hun eigen gedrag en emoties. Soms confronterend, maar altijd met empathie. Geïnteresseerd in wat het onderbewuste doet in je communicatieve gedrag.

Margreet Ridder

Margreet Ridder is een sprankelende, vrolijke, energieke trainer en trainingsacteur. Helpt professionals in de zorg weerbaar te worden voor alles wat zij in dit mooie en uitdagende vak tegenkomen. In haar doen en laten geeft ze altijd blijk van optimisme en wat er wel kan. Daarmee stimuleert zij eenieder die haar pad kruist, deelnemers aan trainingen voorop!

Kosten

De kosten voor deze masterclass bedragen €200,- per persoon (excl. BTW).

Inclusief E-learning

Als deelnemer krijg je ook toegang tot onze geaccrediteerde e-learning over omgaan met agressie.
Heb jij deze al gemaakt? Dan mag je een andere e-learning module uit ons aanbod kiezen.

KABIZ Accreditatie

Masterclass: 3 punten (in aanvraag).
E-learning: 5 punten (reeds geaccrediteerd).
In totaal levert deelname aan deze masterclass dus 8 punten op.

Voor wie?

Deze masterclass is bedoeld voor ondersteunende zorgberoepen zoals doktersassistenten, apothekersassistenten en medisch secretaresses omdat zij, als eerste aanspreekpunt in de zorgketen, vaak de volle laag krijgen van de patiënt (en zijn of haar naasten) als het gaat om agressief gedrag en verbaal geweld.