Een grote bloedende wond aan de knie na een valpartij van de fiets. Een lelijke snee net onder het oog, opgelopen tijdens een iets te fanatieke hockeywedstrijd. Brandwonden in diverse gradaties, een klein wondje aan de grote teen dat maar niet wil genezen. Als doktersassistent krijg je de meest uiteenlopende wonden te zien. Van acuut tot complex. Tijdens dit congres leer je de oorzaak van de wond te achterhalen en laten we zien hoe je de verschillende wonden het beste kunt behandelen.

Programma

09.00 uur Registratie

09.30 uur De grote huidquiz

10.30 uur Pauze

11.00 uur Fasen van wondgenezing

11.30 uur Wonden beoordelen (met ALTIS en TIME)

12.30 uur Lunch

13.30 uur Keuzesessie (acute of complexe wonden)

14.45 uur Pauze

15.15 uur Keuzesessie (acute of complexe wonden)

16.30 uur Einde programma

Keuzesessie

Na de lunch volgt iedereen zijn eigen programma.
Je kunt kiezen tussen een les over acute wonden of complexe wonden.

Datum

Donderdag 14 september 2023

Locatie

Van der Valk Utrecht
Winthontlaan 4

KABIZ Accreditatie

5 punten – Certificaat van deelname

Kosten

€200,- ex BTW

Doelgroep

Doktersassistenten
Triagisten op de HAP

Onderwerpen

Huidquiz

We starten de dag met een quiz waarin we jouw kennis over de anatomie en fysiologie van de huid opfrissen. Tijdens deze quiz zal ook stilgestaan worden bij de ouder wordende huid. Kennis over de huid is namelijk essentieel om goede wondzorg te kunnen verlenen. Speel je mee?!

Fasen van wondgenezing

Wondgenezing verloopt volgens een vast patroon dat bestaat uit een aantal fasen: hemostase, inflammatie, proliferatie en hermodellering. Om goed te genezen moet een wond deze fasen in de juiste volgorde en tijdsperiode doorlopen. In deze presentatie wordt uitgelegd wat er gebeurt tijdens de verschillende fasen en wat je kunt doen om het proces van normale wondgenezing te optimaliseren. Daarnaast laten we zien waar je een stagnerende wondgenezing aan kunt herkennen en wat je dan het beste kunt doen.

Wonden beoordelen

Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet. Aan de hand van heel veel foto’s en plaatjes gaan we wonden beoordelen. Dat doen we volgens een vaste methodiek. Na deze presentatie heb je het scoren van wonden nog beter in de vingers.

Keuzesessie 1: Triage bij acute wonden

Een acute wond is een wond die is ontstaan door geweld van buitenaf (trauma) of chirurgische ingreep. Een snelle en goede inschatting van de klachten is erg belangrijk in dit soort situaties. Daarom gaat deze les over triage bij acute wonden. Aan de hand van casuïstiek kijken we naar de beste behandeling bij snij-, schaaf-, bijt-, brand-, lap- scheurwonden. Ook laten we zien welke verbandmiddelen je het beste kunt gebruiken bij acute wonden.

Keuzesessie 2: Complexe wonden

Soms wordt het wondgenezingsproces verstoord. Bijvoorbeeld door een onderliggende ziekte zoals bij diabetes of decubitus. Tijdens deze les kijken we naar de oorzaken van complexe wonden en hoe je deze beste kunt behandelen. Zo laten we bijvoorbeeld zien hoe je een voet controle doet bij patiënten met een diabetische voet en leggen we uit welke preventieve adviezen je kunt geven aan mensen met decubitus. Ook de belangrijkste maatregelen bij een ulcus cruris komen aan bod, waaronder het doen van een EAI.

Kosten

De kosten voor dit congres bedragen €200,- per persoon (excl. BTW).

Inclusief e-learning

Naast het ticket voor het congres krijg je als deelnemer ook toegang tot onze geaccrediteerde e-learning over wondzorg.