Veerkracht: omgaan met tegenslagen

Wat het leven ons brengt, hebben we helaas niet helemaal in de hand. Af en toe draait het lot ons een lelijke loer. Het stortregent op je bruiloft, die promotie gaat aan je neus voorbij, de liefde van je leven neemt de benen of je wordt geveld door ziekte. Waar we wél invloed op hebben, is hoe we omgaan met alle kuilen en hobbels op ons levenspad.

Tijdens dit congres over veerkracht leer je welke eigenschappen je nodig hebt om beter om te gaan met tegenslagen. De kennis die je opdoet tijdens deze dag komt niet alleen van pas als in de huisartspraktijk maar ook in je eigen leven. Doe er je voordeel me

Programma

12.00 uur Registratie met inlooplunch

12.30 uur Wat is veerkracht eigenlijk?

13.00 uur Grip op je emoties krijgen

14.00 uur Pauze

14.30 uur Denk je sterk (Cognitieve Gedragstherapie)

16.00 uur Pauze

16.15 uur Omgaan met tegenslagen!

17.00 uur Q&A met Dai Carter (ex-commando)

17.15 uur Einde programma

Datum

Vrijdag 11 november 2022

Locatie

Van der Valk Utrecht

KABIZ Accreditatie

4 punten

Kosten

€200,- ex BTW (op locatie)
€150,- ex BTW (online)

Spreker

Richta IJntema

Wat is veerkracht eigenlijk?

Veerkracht. Iedereen kan zich er iets bij voorstellen, maar wat verstaan we er binnen de GGZ precies onder? Wat hebben mensen die bij jou in de praktijk komen eraan? Is veerkracht aangeboren of kun je het ook aanleren? Psycholoog Richta IJntema deed onderzoek naar het fenomeen psychologische veerkracht en legt tijdens deze presentatie uit hoe we het moeten opvatten en kunnen versterken.

Lidewij Wind

Grip op je emoties krijgen

Iedereen ervaart (hevige) emoties en stressmomenten in zijn dagelijks leven. Als je je laat overspoelen door dit soort gevoelens dan krijg je daar vroeger of later last van. De eerste stap naar veerkrachtiger worden is om controle te krijgen over je emoties en stressoren. Hoe je dat kunt doen, wordt uitgelegd tijdens deze presentatie

Rene den Haan

Denk je sterk

Als het even tegen zit in het leven, dan is het heel makkelijk om jezelf verder de put in te praten: ‘’Zie je wel, ik kan het niet, ik ben niet goed genoeg, niemand vindt mij leuk’’. Aan jou de taak om patiënten te helpen (weer) controle te krijgen over hun gedachten en te bouwen aan zelfvertrouwen en een positief zelfbeeld zodat zij de volgende keer bij een tegenslag tegen zichzelf zeggen: ‘’Kan gebeuren, volgende keer beter, komt wel weer goed’’. Dat is veerkracht!

Dai Carter

Omgaan met tegenslagen

Soms zit je in een situatie waar je helemaal niet wilt zijn. Je bent bijvoorbeeld je baan kwijtgeraakt, het lukt niet om een huis te kopen of er is iemand overleden. De kunst is om niet (te lang) te blijven hangen in zelfmedelijden. Het is veel productiever om je aan te passen aan de situatie die is ontstaan en er opnieuw het beste van te maken. Bij de special forces weten ze daar alles van. Daarom hebben we Dai Carter (ex-commando bekend van het tv-programma Kamp van Koningsbrugge) gevraagd uit te leggen wat je kunt doen om je aanpassingsvermogen te verbeteren. Laat je inspireren!