Ga naar inhoud
Cursusaanbod
E-learnings
Masterclasses
Congressen
Kalender
18 okt | Acuut zieke kind
8 nov | Triagecongres: psychiatrie
15 nov | BIG5 Vrouwenklachten
13 dec | Eindejaarscongres
Inloggen
GRATIS E-LEARNING
There is nothing to show here!
Slider with alias nieuw not found.
Demovragen
Appel en Eelman
2020-04-02T16:02:27+02:00
Vraag 1
Je krijgt een mevrouw aan de lijn die zich ernstig zorgen maakt over haar man. Hij heeft moeite met ademhalen. Dat merkt ze aan het feit dat hij zijn schouders optrekt bij het ademen en zijn neusvleugels meebewegen tijdens het ademhalen. Ook vindt zij hem er een beetje blauw uitzien.
Bestudeer de ABCDE-Triage methodiek van de NHG-TriageWijzer
In welke categorie van de ABCDE-check zou je deze patiënt indelen?
A. Airway
B. Breathing
C. Circulation
D. Disability
Het juiste antwoord is:
B (Breathing)
Schouders optrekken bij het ademen, neusvleugelen en blauw zien zijn allemaal kenmerken van Breathing klachten. Ook een snelle ademhaling of het niet kunnen ademen vallen onder deze categorie. Als je de patiënt zelf aan de telefoon krijgt dan merk je het vaak aan het feit dat hij of zij slechts een paar woorden achter elkaar kan zeggen (hortend spreken). Bij kinderen zijn Breathing symptomen intrekking van de borstkas bij het ademen en een kreunende ademhaling.
Vraag 2
Je wordt gebeld door een jonge meid wiens vriend zojuist is gestoken door een wesp. Om de ernst van de situatie in te schatten vraag je waar hij is gestoken. Zij geeft aan dat hij in zijn mond is gestoken. Het gebeurde namelijk toen hij een slok van zijn blikje cola nam. Hij is niet kortademig, is niet bekend met anafylaxie in de voorgeschiedenis en heeft ook geen klachten van een heftige, snel uitbreidende allergische reactie met algemene verschijnselen.
Lees de ingangsklacht Allergische reactie / insectensteek van de NHG-TriageWijzer
In welke urgentie categorie valt deze patiënt?
A. Levensbedreigend (U1)
B. Spoed (U2)
C. Dringend (U3)
D. Niet dringend (U4)
E. Advies (U5)
Het juiste antwoord is:
B (Spoed)
Een insectensteek in de mondholte valt onder urgentie spoed (U2). Er bestaat een reële kans dat de toestand van de patiënt op korte termijn verslechtert. Je informeert de huisarts en die beoordeelt de patiënt binnen het uur. Als de eigen huisarts van de patiënt hem niet binnen het uur kan zien, dan moet de patiënt naar de dichtstbijzijnde SEH worden gestuurd. Wanneer de patiënt niet binnen het uur op de SEH kan zijn dient 112 gebeld te worden.
Vraag 3
Een man met diabetes heeft meegedaan aan een 10 kilometer run. Na afloop voelt hij zich niet lekker. Hij heeft hoofdpijn, moet de hele tijd gapen, transpireert veel en is prikkelbaar. Zijn diabetesmedicatie heeft hij volgens voorschrift ingenomen. Maar hij heeft weinig gegeten voor de hardloopwedstrijd omdat hij niet met een volle maag wilde rennen.
Lees de ingangsklacht Diabetes ontregeld van de NHG TriageWijzer
Heeft deze patiënt last van een hypoglykemie of een hyperglykemie?
A. Hypoglykemie
B. Hyperglykemie
Het juiste antwoord is:
A (Hypoglykemie)
Deze patiënt heeft last van een hypoglykemie (een te laag bloedglucosegehalte). Oorzaak voor te lage waarden zijn een overdosering insuline of tabletten of bij een normaal gebruik van diabetesmedicatie, te weinig voedselopname en / of een overmatige lichamelijke inspanning.
Bij een hypoglykemie dien je de patiënt iets zoets te eten of te drinken te geven, bijvoorbeeld druivensuiker, boterham met jam of vla met limonadesiroop. Een bewusteloze patiënt die niets kan eten moet snel een injectie met glucagon of glucose krijgen. Spoed is vereist omdat bewusteloosheid door een te lage glucosespiegel in korte tijd tot hersenbeschadiging en de dood kan leiden.
Page load link
Ga naar de bovenkant